al contingut a la navegació Informació de contacte

Presentació

Salàs de Pallars es troba situat a l’anomenada Conca Alta de Tremp, entre les poblacions de la Pobla de Segur i Tremp, al Pallars Jussà, a 573 m. sobre el nivell del mar.

Actualment consta amb una població oscil·lant entre els 330 i els 350 habitants, que es dediquen, bàsicament, al sector serveis, distribuïts entre la pròpia població, la Pobla i Tremp. L’agricultura i la ramaderia encara tenen una certa importància a la població, existint-hi diverses explotacions ramaderes.

La seva climatologia es caracteritza per estius calorosos i hiverns freds temperats, molt usuals a la zona del Prepirineu.

mulasa.jpg

La primera notícia documental on apareix el nom de  Salàs és de l’any 840. Durant més de 600 anys serà una de les places fortes més importants del quarter sud del comtat de Pallars fins a la seva desaparició, el 1486-1491.

El 1380 el rei Pere el Cerimoniós atorga la concessió de celebrar una fira anual, la qual serà el referent de les fires catalanes de bestiar de peu rodó (mules, rucs, cavalls, ...) fins mitjans del segle XX.

Les diferents circunstàncies polítiques han anat configurant l’estructura urbanística de la població, organitzant un nucli fortificat (vila closa) al voltant d’uns carrers i una plaça porticada.

Una altra característica important de l’urbanisme salassenc és la creació d’un carrer exclusivament dedicat a l’activitat firal amb la construcció de les eres de fira, unes estructures úniques en la geografia catalana i que servien per aixoplugar els animals que es venien.

fira-salas-02.jpg

Salàs contindrà una important població (més de 1200 habitants abans de 1900) que vivien dels quatre sectors econòmics de la població: la vinya, l’olivera, l’horta i la fira de bestiar. L’arribada de la fil·loxera l’any 1900 farà que un terç de la població emigri (molts a l’Argentina). La construcció del pantà de Sant Antoni, l’any 1916 anegarà les millors terres de l’horta, i suposarà la segona gran emigració de la població. Per finalitzar, la mecanització del camp durant principis dels anys 70 farà perillar la fira, que desapareixerà definitivament l’any 1974, culminant el procés migratori.