Espais de memòria de la Guerra Civil
CEMENTIRI DE SALÀS
La paret exterior del cementiri de Salàs és un dels espais on es va produir un dels esdeveniments que van impressionar més a la població, tant d'un bàndol com de l'altre, durant els primers mesos de l'inici de la Guerra Civil. En aquesta s'ha col·locat una placa que explica els fets ocorreguts relacionats amb la vila i les seves conseqüències.
Al juliol de 1936, el cop d’estat militar encapçalat pel general Franco contra el govern legítim de la Segona República va significar l’inici d’una llarga i cruenta guerra civil. Tot i la seva llunyania del front, Salàs de Pallars va viure, a l’igual que la resta de poblacions de la comarca, les tres etapes que van caracteritzar els tres anys de guerra: la revolució, els combats i la repressió.
A finals del mes de juliol es va constituir el Comitè de Milícies Antifeixista que va esdevenir la primera autoritat politico-administrativa local. El Comitè va participar en l'escorcoll de cases de famílies considerades d’idees dretanes, en la requisa de béns i en la destrucció de símbols religiosos. A l’agost, un grup de milicians vinguts de Lleida van executar a set capellans a les portes del cementiri. Durant el període revolucionari també van ser morts altres civils i religiosos del poble. Aquell estiu, un grup d’entusiastes joves de Salàs van anar voluntaris al front per integrar-se en alguna de les Milícies que s’havien constituït per combatre contra l’exèrcit insurrecte.
Les conquestes territorials de les forces franquistes van provocar a finals del març del 1938 el trencament del front d’Aragó. Els primers dies d’abril van passar per Salàs nombrosos refugiats de la plana de Lleida i de l’Aragó que pretenien anar a França. A aquests se'ls uniren persones d'ideologia esquerrana del poble i soldats republicans que estaven de permís. Finalment, el 7 d’abril tropes de la 63 Divisió del Cos d'Exèrcit de Navarra van ocupar Salàs. Durant el mes de maig els combats van arribar a prop del poble produint-se cruents combats a la muntanya de Sant Corneli.
De manera immediata però, va començar la repressió contra aquells que s’havien significat pel seu suport a la Segona República. Van instruir-se consells de guerra que van comportar l’afusellament de tres veïns condemnats a mort i nombroses penes de presó i internament en camps de concentració on també van morir altres veïns de Salàs i que s’afegien als que havien perdut la vida o desaparegut al front. Diverses famílies foren desterrades a l’Aragó, Àlaba i Navarra. Altres però, van decidir emprendre el camí de l’exili establint-se a França. Tot i que oficialment la Guerra Civil va acabar l’1 d’abril del 1939, els efectes de la repressió van continuar durant molts anys, amb la vigilància i l’estigmatització dels veïns que s’havien significat políticament durant la Segona República.
L’Ajuntament de Salàs de Pallars vol recordar a les persones nascudes al poble o que hi residien que van patir els efectes de la Guerra Civil i de la repressió posterior.
Bibliografia
CALVET, J., GIMENO, M.: Salàs de Pallars 1936-1939. Tres anys dins la història d'un poble. Centre d'Estudis del Pallars. Pagès Editors, Lleida, 1988